Werkgroep Ignatius Historie

In de beginjaren van het Amphia Ziekenhuis moesten - naar de opvatting van het toenmalige bestuur - de namen van de voormalige instellingen maar zo snel mogelijk worden vergeten. Aanduidingen in het Bredase straatbeeld maakten plaats voor Amphia M en Amphia L.  Ook de naam Pasteur kwamen we niet meer tegen in Oosterhout. Vanuit de fusiegedachte en naamsbekendheid is hier natuurlijk niets mis mee.

Wel bestond bij ons de vrees dat een verzameling oude spullen, foto’s en documenten vroeg of laat in de afvalcontainer zouden belanden. Tijdens een receptie van een van de vroegere Ignatiusmedewerkers werd het plan opgevat om die zaken zo veel mogelijk te beschermen, te fotograferen en digitaliseren. Dit alles onder het motto: gelukkig hebben we de foto’s nog. 

 “Goed plan? Doen we...”

Intussen zijn we 18 jaar verder. Een groot deel van alle zaken is digitaal vastgelegd en veilig gesteld. Gelukkig heeft het huidige bestuur deze werkwijze omarmd. Onze werkgroep is nu onderdeel van de officiële Commissie Historie Amphia Ziekenhuis, waarin ook afgevaardigden van het voormalige ziekenhuis de Baronie en het Pasteurziekenhuis zitting hebben. Gelukkig hebben steeds meer Amphia-medewerkers weet van deze commissie en worden regelmatig oude documenten, materialen en foto’s aangeboden. De historie blijft dus behouden!

Maar toch blijven de vroegere culturen bij veel medewerkers nog levendig in hun herinneringen. Zo ook bij ons. En dat willen we graag delen. Deze website is een persoonlijk initiatief en uitsluitend gewijd aan het voormalige Ignatiusziekenhuis.

Van links naar rechts:  Jan van Trier, Luc Demarbaix en Bob Wirtz, allen gepensioneerd en voorheen werkzaam in het Ignatius- en Amphia Ziekenhuis als bibliothecaris, PR-functionaris en vaatchirurg.

Foto: Esther Hereijgers (zie website)