De zieke man in het glas-in-lood raam
Franciscus (Frans) Reinierus Näring (1882-1937) had vanaf 1906 in Schiedam een schildersbedrijf met een atelier voor glas in lood.
In Breda hadden de gebroeders Gregorius en Cornelis Wuisman sinds 1920 een soortgelijk bedrijf. Voor die tijd hadden zij al voor diverse kerken en kloosters gebrandschilderde ramen vervaardigd. Ook het grote glas in loodraam pal boven de hoofdingang was door hen gemaakt en vrijwel zeker ook alle glas in loodramen in de hele voorgevel.
De broers Wuisman waren bekenden van Frans. Dat blijkt uit het artikel F. Näring - Schildersbedrijf 1906 -1968 geschreven door Frits Henderickx: *
“Daar kwamen wel eens twee jonge glazeniers, de gebroeders Wuisman, binnenstappen, doorgaans met een vakprobleem, in de hoop dat Näring er een oplossing voor had.
Welnu, zij kregen meestal de nodige informatie. Maar zo nu en dan brachten die broers ook hun zusje mee en in dat zusje was Frans Näring nog veel meer geïnteresseerd!
In 1921 werd Wilhelmina Wuisman zijn levensgezellin."
Op de strandfoto v.l.n.r. Wim Näring, Mien Näring-Wuisman en haar echtgenoot Frans Näring met dochter Agaath. Voor Mien zit zoon Frans en dan komen de zonen van Wim, Theo en Wim
Frans' broer Wim Näring woonde met zijn vrouw Margot Bertels sinds 1907 te Princenhage. Binnen het gezin Näring-Bertels gaat het verhaal dat Frans Näring model zou hebben gestaan voor de zieke man in het grote glas in lood raam boven de hoofdingang van het Sint Ignatius Ziekenhuis.
Volgens de verhalen zou de vader van een van de zusters zijn afgebeeld. Maar Frans Näring zou ook weleens de man in het raam kunnen zijn.
Laten we eerlijk zijn: de gelijkenis is verbluffend! Zeker als we de zieke man iets meer rechtop zetten.
Wij zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen, maar het is een mooi verhaal.
Met dank aan Anke Näring-Huizing!
* Uit: Scyedam, tijdschrift Historische Vereniging Schiedam jrg 15, nr 5 - december 1989 ;pag. 11-16.